Skip links

TÜBİTAK

1509 - Uluslararası Sanayi Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı

Bu programın amacı nedir?

Uluslararası Ar-Ge ve yenilik projeleri yapan Türkiye’de yerleşik kuruluşlara sağlanacak destekle, ülkemizdeki teknik yeterliliğin ve bilgi birikiminin artırılması, kuruluşların uluslararası teknoloji birikimine erişiminin ve teknoloji transferinin sağlanması, edinilen teknolojik bilgi ve deneyimin kuruluş bünyesinde içselleştirilerek, özgün teknolojilerin geliştirilmesinde ivme kazandırıcı ve yönlendirici bir etken olması ve kuruluşların uluslararası pazarlarda yer almasına katkı sağlamasıdır.
Bu program EUREKA ve benzeri uluslararası programlara sunulan uluslararası ortaklı araştırma geliştirme projelerinin desteklenmesi için oluşturulmuştur. Bu tür uluslararası programlara katılan, Türkiye’de yerleşik, firma düzeyinde katma değer yaratan tüm kuruluşlar bu programdan yararlanabilmektedir.

Başvuru yapabilecek kuruluşlar hangileridir?

Sektör ve büyüklüğüne bakılmaksızın firma düzeyinde katma değer yaratan, Türkiye’de yerleşik sermaye şirketleri başvuru yapabilirler.

Ancak kanuni ve iş merkezi yurtdışında bulunan işletmelerin dar mükellefiyet statüsündeki Türkiye’de yerleşik temsilcilik ve şubeleri ile vakıflar, dernekler ve bunların iktisadi işletmeleri, kooperatifler, birlikler, şahıs şirketleri ve adi ortaklıklar bu program kapsamında başvuru yapamazlar.

Proje süresi ve başvuru tarihleri nedir?

Programa başvuruda bulunacak projelerin destek süresinde çağrı duyurusunda aksi belirtilmediği sürece kısıtlama bulunmamaktadır. Program başvuruya sürekli açıktır ve yılın her günü başvuru yapılabilir. 

Destek oranı ve proje bütçesi ne kadardır?

Program kapsamında desteklenen projeler dönemsel desteklemeye esas harcama tutarına uygulanacak destek oranı ile desteklenir. Programda uygulanacak destek oranı her dönem için sabit olup büyük ölçekli kuruluşlar için %60, KOBİ’ler için %75’tir.

Çağrı duyurusunda aksi belirtilmediği sürece proje bütçesinde herhangi bir kısıtlama bulunmamaktadır.

Desteklenen gider kalemleri nelerdir?

– Personel giderleri,

– Proje personeline ait proje kapsamındaki seyahat giderleri kapsamında; uçak, tren, otobüs, gemi ile yapılan şehirlerarası ve uluslararası ekonomi sınıfı ulaşım giderleri,

– Alet, teçhizat, yazılım ve yayın alım giderleri,

– Malzeme ve sarf giderleri,

– Yurt içi ve yurt dışı danışmanlık hizmeti ve diğer hizmet alım giderleri,

– Türkiye’deki üniversiteler, TÜBİTAK’a bağlı Ar-Ge birimleri, özel sektör Ar-Ge kuruluşları ve benzeri Ar-Ge kurum ve kuruluşlarına yaptırılan Ar-Ge hizmet giderleri.

En Son Yazımız