Skip links

Arvensis Blog

Küresel Tedarik Zinciri Projesi

Üretici bir firmaysanız ve Küresel ölçekte bir firmaya ara malı niteliğinde ürün tedarik ediyorsanız;  2024 yılı için belirlenen üst limit; 41.943.847 TL kadar  destek alabileceğinizi biliyor muydunuz?

Küresel Tedarik Zinciri Projesi Nedir?

Üretici firmaların küresel firmaların tedarik zincirine girebilmesini amaçlayan; yurtdışı ana sanayine orijinal parça üreten ve/veya tedarik eden şirketlerin desteklendiği projedir.

Küresel Firma Nedir?

Marka, ihracat, ciro gibi unsurlar itibariyle sektöründe küresel ölçeğe haiz, Bakanlıkça uygun bulunan yurt dışındaki firmaları ifade etmektedir.

Tedarikçi Şirket Nedir?

Ara malı üreten ve çalışmakta olduğu veya çalışacağı küresel firmaya yeni ürün tedarik edecek veya mevcut ürünü ile yeni bir küresel firmaya tedarikçi olacak şirketi ifade etmektedir.

Başvuru Şartları Nelerdir?

  • Başvuru yapan kuruluşun, üretici olması gerekmektedir.
  • Küresel Tedarik Zinciri Yetkinlik Proje Desteğinden yararlanacak şirketlerin, proje başvurusunun Bakanlığa iletildiği tarih itibarıyla en az 1 yıl önce ihracat gerçekleştirmiş (ihraç kayıtlı satışları dahil) üretici şirketler olması gerekir.

Başvuru Değerlendirme Kriterleri Nelerdir?

  • Mevcut üretim yetkinliği ve geliştirme potansiyeli,
  • Finansal performans
  • Bilgi sistemleri yönetimi
  • Organizasyon ve insan kaynakları yeterliliği.

Destek Kalemleri Nelerdir?

  1. Makine, Ekipman, Donanım giderleri,
  2. Yazılım giderleri,
  3. Eğitim ve Danışmanlık giderleri,
  4. Sertifikasyon, Test-Analiz ve Ürün Doğrulama Giderleri.

 

Destek Kalem Şartları Nelerdir?

  1. Makine, Ekipman, Donanım giderleri:
  • Tedarikçilerin, KTZ katılım süreçlerinde ihtiyaç duydukları; ürün geliştirme (prototip/numune), test, analiz, doğrulama, kalite kontrol veya ölçme amaçlarına hizmet edecek makine, ekipman ve donanım alımları destek kapsamındadır.
  • Sadece yeni (kullanılmamış) ürünler destek kapsamındadır.
  • Bu madde kapsamında sadece makine, ekipman, donanım alımı desteklenir. Kurulum, nakliye giderleri ve nakliye giderleri kapsamında sigorta, vergi, resim, harç, gümrük hizmet bedeli, gümrük komisyonu, gümrük teminat bedeli desteklenmez.
  • Proje dahilinde alınacak makine, ekipman ve donanım, satın alınma tarihinden itibaren 3 yıl boyunca başka bir şirkete/kuruluşa satılamaz.

 

  1. Yazılım giderleri:
  • Tedarikçiler, KTZ katılım süreçlerinde ihtiyaç duydukları ve Bakanlıkça (İhracat Genel Müdürlüğü) uygun bulunan yazılımları alabilir veya mevcut yazılımlarını güncelleyebilirler.
  • Proje dâhilinde alınacak yazılım, satın alınma tarihinden itibaren 3 yıl boyunca başka bir şirkete/kuruluşa satılamaz.

 

  1. Eğitim, Danışmanlık giderleri:
  • Tedarikçilerin, KTZ yetkinlik projeleri kapsamında başvurdukları ve Bakanlıkça (İhracat Genel Müdürlüğü) uygun bulunan eğitim ve danışmanlık hizmetlerine ait bedeller desteklenir.

 

  1. Test, Analiz ve Ürün Doğrulama Giderleri
  • Tedarikçilerin, Pazara Giriş Belgeleri ile Ruhsatlandırma ve Kayıt İşlemlerinin Desteklenmesine İlişkin genelgeler kapsamında satın aldıkları ve proje kapsamında Bakanlıkça uygun bulunan giderler destek kapsamındadır.
  • Bu gider unsuru kapsamında: müracaat ve doküman giderleri, belgelendirme tetkik giderleri, ilk yıla ait belge kullanım ücretleri, test/analiz raporu giderleri ve zorunlu kayıt ücretleri destek kapsamındadır.

Destek Oranı Nedir?

Destek oranı: %50 olarak hibe şeklinde verilmektedir.

Proje Süresi Nedir?

Proje süresi 2 yıldır.

Firmalarımızın bu program kapsamında sıkça sordukları soruları da derleyerek, sizlere sunmak istedik:

 

Bir Şirketin Kaç Projesi Desteklenir?

Şirketlerin azami 1 projesi destek kapsamındadır.

Proje Kapsamında Revizyon Hakkı Var Mıdır?

Tedarikçi, proje kapsamında onaylanan destek kalemlerinden, faaliyetin ve ödemenin proje süresi içerisinde gerçekleştirilmesi kaydıyla yararlandırılır. Gerekçelendirilmesi halinde onaylandıktan sonra tedarikçi KTZ yetkinlik projesini bir defaya mahsus olmak üzere revize edebilir.

Proje Rapor Süre Aralığı Nedir?

Proje kabulünden itibaren 6 aylık süreler halinde proje gerçekleşme ara raporları Ticaret Bakanlığına sunulmalıdır. (6 aylık dönemde herhangi bir gider alınmasa dahi, proje gerçekleşme raporunu sunmak zorundadır.)

Aynı Destek Unsurlarından Başka Bir Program İçin de Faydalabilir Miyim?

KTZ yetkinlik projesi destek kapsamına alınan tedarikçi, proje süresi boyunca Bakanlıkça verilen aynı destek unsurlarından yararlanamaz.

Eğer siz de ihracat yapmak istiyorsanız bahsettiğimiz maddeleri ve daha fazlasını içeren Pazara Giriş Projesi için bizlere ulaşabilirsiniz.