Skip links

Arvensis Blog

GÜMRÜK MEVZUATI VE ÖNEMLİ HUSUSLAR

İhracat yapmak, şirketinizi yurt dışına açmak istiyor fakat nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız size yardımcı olabiliriz!

İhracat süreçlerinizde en çok dikkat etmeniz gereken konulardan birisi şüphesiz gümrük işlemleridir. Gümrük işlemleri ihracatçılar için hem maliyet oluşturmakta hem de mevzuata dikkat edilmediği takdirde geçiş işlemlerinde sıkıntılar ortaya çıkabilmektedir. Bu nedenle ülkemizde 4458 sayılı Gümrük Kanunu’na dikkat etmek gerekmektedir.

İhracatını gerçekleştirebilmek için gümrükte sunulması gereken temel evraklar şu şekildedir;

İhracat Beyannamesi: İhracatçının vergi numarası, malın cinsi, değeri, miktarı, gümrük kodu, alıcı adı ve adresi gibi bilgileri içeren belgedir.

Menşe Şahadetnamesi: Malın üretildiği ve işlendiği ülkeyi gösteren, gümrük vergisinin ve bazı Serbest Ticaret Anlaşmalarından yararlanılmasında kullanılan belgedir.

A.TR Dolaşım Belgesi: Avrupa Birliği ve Türkiye arasında imzalanan Gümrük Birliği Anlaşması kapsamında ihracat yapılacak mallar için gerekli olan belgedir. Türkiye menşeli olan ürünlerde ilgili ülkelerde vergisiz veya vergi indirimli şekilde geçiş sağlamaktadır.

EUR.1 Dolaşım Belgesi: EFTA gibi Serbest Ticaret Anlaşmasının imzalandığı ülkeler ile yapılan ticaret için gereklidir.

Fatura: Malın satış bedelini gösteren ticari belgedir.

Konşimento: Malın taşıma şartlarını, alıcısını ve taşıyıcı tarafından teslim alındığını gösteren taşıma yoluna göre farklılık gösteren (hava konşimentosu, deniz konşimentosu vb.) belgedir.

Sigorta Poliçesi: Malın taşıma sırasında gerçekleşecek risklere karşı sigortalandığını gösteren belgedir.

Bu belgelerin yanı sıra ihraç edeceğiniz ürünün miktarı, cinsi ve gideceği ülkeye göre başka kurum ve kuruluşlardan izin, ruhsat, sertifika gibi bilgi ve belgeler gerekebilir. Bu belgelerden bazıları şu şekildedir;

FDA Belgesi: ABD’ye sunacağını ilaç, gıda, medikal cihaz gibi ürünler için yapılan test ve analizler sonucunda ABD Sağlık Bakanlığı’na bağlı olan bürodan almanız gereken belgedir.

CE Belgesi: CE Belgesi ürünün sağlık, güvenlik ve çevre standartlarına uygun olduğnu kanıtlayan Avrupa Ekonomik Alanı’nda satılan ürünler için gerekli olan bir belgedir.

Helal Belgesi: İslam dininin hâkim olduğu ülkelerde ürünlerin İslami şartlara uygun olduğunu gösteren bir belge türüdür.

Kosher Belgesi: Helal Belgesi gibi İsrail’e gıda ürünlerinin gönderilebilmesi için alınması gereken bir belgedir.

Eğer siz de ihracat yapmak istiyorsanız bahsettiğimiz maddeleri ve daha fazlasını içeren Pazara Giriş Projesi için bizlere ulaşabilirsiniz.