Skip links

Arvensis Blog

Savunma Sanayi’ne Yönelik Yapılan Yatırımların Yatırım Teşvik Belgesi Kapsamında “Öncelikli Yatırım Konuları” Arasında Yer Aldığını Biliyor Muydunuz?

Bu blog yazımızın hedef okuyucuları, Savunma Sanayine yönelik faaliyet gösteren firmalardır.

Firmanız, Savunma Sanayine yönelik imalat faaliyetleri üzerine çalışmalarını sürdürüyor ise “Yatırım Teşvik Belgesi – 5.bölge desteklerinden” faydalanabilirsiniz.  Peki, bu destekten faydalanmak için sağlamanız gereken şartlar neler, faydalanabileceğiniz destekler neler; yazının devamında ele alalım.

Öncelikle şu bilgiyi aktarmalıyız; Yatırım Teşvik Belgesi destekleri il bazında değişiklik göstermekte ve il bazında destek sınıfları değişmektedir. Firmanız yatırımlarını, Yatırım Teşvik Belgesi kararında yayımlanan 1., 2., 3., ve 4. Bölgelerde gerçekleştirmesi halinde 5.bölge, 6.bölgede yer alması halinde bulunduğu bölgenin desteklerinden faydalanabilecektir.

Yatırım yerinizin hangi bölgede yer aldığını mı merak ediyorsunuz, hemen aşağıda bulunan listeden tespit edebilirsiniz.

1.Bölge illeri: Ankara, Antalya, Bursa, Eskişehir, İstanbul, İzmir, Kocaeli, Muğla, Tekirdağ

2.Bölge illeri:Aydın, Balıkesir, Bilecik, Bolu, Çanakkale (Bozcaada ve Gökçeada İlçeleri Hariç), Denizli, Edirne, Isparta, Karabük, Kayseri, Kırklareli, Konya, Manisa, Sakarya, Yalova

3.Bölge illeri: Adana, Burdur, Düzce, Gaziantep, Karaman, Kırıkkale, Kütahya, Mersin, Samsun, Trabzon, Rize, Uşak, Zonguldak

4.Bölge illeri:Afyonkarahisar, Aksaray, Amasya, Artvin, Bartın, Çorum, Elazığ, Erzincan, Hatay, Kastamonu, Kırşehir, Malatya, Nevşehir, Sivas

5.Bölge illeri: Bayburt, Çankırı, Erzurum, Giresun, Gümüşhane, Kahramanmaraş, Kilis, Niğde, Ordu, Osmaniye, Sinop, Tokat, Tunceli, Yozgat

6.Bölge illeri: Adıyaman,Ağrı, Ardahan, Batman,Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Hakkari, Iğdır, Kars, Mardin, Muş, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak, Van, Bozcaada ve Gökçeada İlçeleri

Savunma Sanayine yönelik Yatırım Teşvik Belgesi almanın şartları nelerdir?

Altını çizerek tekrar belirtmek isteriz ki, firmanızın sadece Savunma Sanayine yönelik üretim yapıyor olması gerekmektedir veya firmanızın üretim yerinin Savunma Sanayine yönelik yapılan çalışmalar ve diğer çalışmalar olarak net bir şekilde ayrıştırılması gerekmektedir.

Yatırım Teşvik Belgesi almaya karar verdikten hemen sonra Savunma Sanayi Başkanlığı’na başvuru yapmalı, yapmayı planladığınız yatırım konusunda Savunma Sanayi Başkanlığı’ndan “proje onay yazısı” almalısınız. Savunma Sanayi yönelik yatırımlarda başvuru aşamasında, proje onay yazısı sunulması mecburidir. Proje onay yazınızı aldıktan sonra, diğer matbu evrakların da hazırlanması ile başvuruya hazır hale geleceksiniz. (Matbu evraklar yatırım konuları özelinde değişiklik göstereceği için bu konuda detaylı bilgi almak için bizleri arayabilirsiniz.)

 

5.Bölge Yatırım Teşvik Belgesinin Destek Unsurları Nelerdir?

DESTEK UNSURLARI

5.BÖLGE DESTEKLERİ

DESTEK AÇIKLAMASI

KDV Muafiyeti

Belge kapsamında onaylanmış Yerli ve İthal Makine ve Teçhizat Listesinde yer alan kalemler KDV’siz satın alınabilmektedir.

Gümrük Vergisi Muafiyeti

Belge kapsamında onaylanmış İthal Makine ve Teçhizat Listesinde yer alan kalemlerin İthalatından doğan Gümrük Vergisine muafiyet uygulanır.

Bina-inşaat Harcamalarında KDV Muafiyeti

İmalat sanayine yönelik belge sahibi firmalar 31.12.2025 tarihine kadar bina-inşaat harcamalarında KDV’den muaftır.

Vergi İndirimi (Yatırıma katkı oranı)

YKO: %40

Gelir veya Kurumlar Vergisine uygulanan ve Yatırıma Katkı Tutarına ulaşıncaya kadar indirimli olarak uygulanan destek unsurudur.

Vergi İndirimi (Vergi İndirim Oranı)

80%

Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği (Uygulama Süresi)

7 Yıl

Teşvik belgesi kapsamı yatırım ile sağlanan ilave istihdam için ödenmesi gereken sigorta primi işveren hissesinin asgari ücrete tekabül eden kısmının Bakanlıkça karşılanmasıdır. Destek Yatırım Tamamlama Vizesi yapıldığının onayını aldığı tarihten sonra başlar.

Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği (Uygulama Oranı)

35%

Faiz veya Kar Payı Desteği

TL cinsi kredilerde 5 puan, Döviz cinsi kredilerde 2 puan.

Teşvik belgesinde kayıtlı sabit yatırım tutarının yüzde yetmişine kadar olan kısmı için ödenecek faizin veya kâr payının bir kısmı bütçe kaynaklarından karşılanmaktadır. Destek üst limiti 1.400.000 TL’dir.

4 Milyon TL tutarında bir yatırım yapılacağını öngörürsek; destek tutarları şu şekilde olacaktır : 

 

 

Vergi İndirimi

(Örnek Hesaplama)

1.600.000 TL vergi indirim hakkınız olacaktır.

Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği (Örnek Hesaplama)

1.400.000 TL’ye kadar indiriminiz olacaktır.

Faiz Desteği

Yaklaşık 400.000 TL’ye kadar faiz desteği hakkınız olacaktır.

 

Fikirlerinizi gerçekleştirmek ve işinize katkı sağlamak için bize her zaman ulaşabilirsiniz.